Cum funcționează Algoritmul?
Înțelege algoritmul și folosește-l în avantajul tău
Descoperă cum Constelațiile Familiale pot dezvălui și vindeca tipare moștenite.
Te-ai gândit vreodată că poveștile nespuse din trecutul familiei tale pot influența ceea ce trăiești astăzi?
Experiențele rudelor tale pot lăsa urma invizibile, dar de impact în viața ta.
Uneori, suferința ta fizică sau emoțională, în special cea care reapare în mod constant, nu este doar despre tine, ci urmeză un tipar moștenit care continuă să se manifeste.
Probabil chiar ai observat că unele lucruri tind să se repete în viața ta, sub o formă, sau alta.
Cum ar fi dacă ai putea să înțelegi de ce se repetă aceste tipare și de unde provin astfel încât să reușești să le vindeci?
Constelațiile Familiale sunt o metodă prin care poți analiza și repara aceste legături.
Poate că ai mai auzit, sau ai mai citit despre ele, sau poate ai aflat pentru prima dată din filmul de succes de pe Netflix, „Un Alt Sine”.
Sau poate că acum le descoperi prima dată.
Pentru a aduce claritate asupra acestei practici, Dragoș Riti, facilitator în constelatii familiale, tată a trei copii și un om cu o călătorie interesantă înspre acest domeniu, a împărtășit detalii despre cum funcționează Constelațiile și despre beneficiile lor.
Astfel, vei afla din acest articol
Dă-ți voie să citești cu inima deschisă despre această abordare și poate vei găsi o cale interesantă de a rezolva situațiile cu care te confrunți.
Mădălina: Cine ești tu, Dragoș?
Dragoș: Sunt un om obișnuit, tată a trei copii și o persoană care are o călătorie destul de plină de evenimente în viață.
M-am reconstruit de o mulțime de ori de-a lungul vieții și se pare că ultima reconstrucție e încă în progres.
Asta se datorează în esență constelațiilor familiale.
Mădălina: Pe Facebook scrie că ai studiat la Politehnica București, iar câteva rânduri mai sus apare că ai studiat la Facultatea de Psihologie.
Cum s-a întâmplat să navighezi două domenii aparent foarte diferite?
Dragoș: Am urmat cursurile Politehnicii din București, am făcut Facultatea de Electrotehnică.
Doar că la facultate am intrat în vremurile acelea în care aveai nevoie să îți găsești o cale și un drum și nu era neapărat o chemare.
De aceea, după revoluție, am descoperit, IT-ul, advertising-ul și am tot călătorit profesional.
Cert este că după ce m-am întâlnit cu Constelatiile Familiale, am simțit nevoie de a de a așeza lucrurile, într-un loc mod mai profund și de aceea am urmat cursurile Facultății de Psihologie de la Titu Maiorescu.
Aici am sperat să primesc niște lucruri care să mă ajute în noua cale pe care o urmez deja de ceva vreme.
Mădălina: Profit că ai avut un parcurs drăguț și îndrăznesc să îți pun două întrebări care sunt un pic provocatoare.
Se poate să sprijini alți oameni în procesul lor de vindecare și dacă nu ai facultatea de psihologie?
Dragoș: Este o întrebare extrem de delicată, care poate stârni foarte multe controverse.
Cred că dacă ne uităm la felul în care noi suntem, în care ne raportăm la noi, la ceilalți, la familie, la divinitate, la tot ce ne înconjoară, cred că putem să facem multe lucruri fără să avem nevoie neapărat de o certificare.
Pe de altă parte, sunt foarte mulți care profită și abuzează de lucrurile astea.
De aceea, cred că un spațiu minim de etică al acestei profesii e necesar.
Și când spun etică nu spun doar modul în care să privim profesia și cum să facem lucrurile, dar poate și un spațiu de reglementare cum ar fi un for profesional.
Nu oricine poate să fie psihoterapeut dacă nu îndeplinește niște condiții.
Iar prima dintre condiții este dezvoltarea personală, munca cu sine.
Dacă eu nu sunt aranjat din punct de vedere emoțional, dacă n-am trecut prin problemele mele, este dificil să stau față în față cu o persoană și să pot să o ascult, să o ghidez într-o călătorie de vindecare.
Dincolo de asta, e nevoie de un for profesional care să te susțină și la care să te raportezi.
Mai mult, am să-ți dau exemplul fondatorului constelatiilor familiale, Bert Hellinger.
El nu a dorit ca această metodă să intre într-un spațiu formal, pentru că i-a fost teamă de ceea ce a întâlnit pe parcursul vieții sale de călugăr și anume dogma.
Și atunci el a lăsat chestia asta deschisă care a spus toată lumea poate să o facă, dacă are pregătirea necesară și dacă îndeplinește minim o condiție.
Și toată lumea a întrebat: care e condiția?
Primul sfat pe care l-a primit de la Bert primul meu trainer în zona asta, Barbara Morgan, când l-a întrebat: sunt fascinată de munca asta, vreau și eu să o fac, ce am nevoie să profesez și cum să procedez?
Răspunsul lui a fost simplu: Fă pace cu părinții tăi!
Dacă te uiți la propoziția asta, ea ne leagă fundamental cu ceea ce se întâmplă în constelații familiale: ne întoarce către originea lucrurilor, către locul de unde venim.
Ca și concluzie, cred că oricine are abilitatea de a face acest lucru dacă îndeplinește un minim de ingrediente.
Mădălina: Am avut șansa să am conversații cu oameni care sunt în lumea academică dar care nu sunt deschiși spre aceste metode de vindecare (neurofeedback, biorezonanță, RTT, constelații) din cauza faptului că nu sunt demonstrate științific.
Care e perspectiva ta despre cum se împletesc aceste aspecte?
Dragoș: Creatorul metodei a fost și el la rândul lui un psihoterapeut și practic, metoda asta a fost adusă pe lume adunând elemente din psihoterapia clasică.
Lumea a funcționat zeci de mii de ani fără să știe ce este un fundament științific, înainte de psihologie a fost un mod natural de a relaționa care vin din practicile șamanice, ritualice cu rădăcini foarte vechi.
Pe de altă parte, lucrurile care au fost demonstrate științific, sunt lucruri despre care se tot vorbeau de-a lungul anilor și sunt legate de ADN.
Până de curând se spunea că ADN-ul nostru e doar 10% folosit, restul de 90% e junk ADN.
Surpriza este că cercetările științifice din ultimii 10-15 ani demonstrează că de fapt acest junk ADN, este de fapt un stocator de informații, iar capacitatea de stocare a unei cantități infime de ADN este de 10 ori capacitatea de stocare a pământului.
Închipuie-ți așadar, ce capacitate avem fiecare dintre noi să înregistrăm informații în interiorul nostru cu ajutorul ADN-ului.
Informația genetică e transmisă mai departe generațiilor următoare și asta e demonstrat științific prin faptul că ADN-ul este un stocator de informații.
Așa ajung ele la noi, sunt în subconștientul nostru.
Mădălina: Foarte tare îmi place explicația. Acum îndrăznesc să te întreb cum ai descoperit tu constelațiile?
Dragoș: Pe scurt, am primit cadou de ziua mea un workshop de constelatii familiale. Actuala mea soție mi l-a făcut cadou.
Atunci când am ajuns acolo, a fost pentru mine declicul vieții mele, a fost momentul în care am primit răspunsul la o întrebare existențială pe care o caram după mine de pe la vârsta de 16 ani.
Mă tot întrebam: care e menirea mea pe această lume?
Toată călătoria mea a fost marcată de a face lucruri foarte bine, sperând că voi găsi satisfacție, sau liniște, sau Sfântul Graal în ele, habar n-am. Și ajungeam să le fac și nu era suficient.
În momentul în care am ajuns la constelații, ceva s-a petrecut cu mine, ceva s-a așezat în interiorul meu, s-a prins o lumină, s-a deschis o ușă și ăla a fost momentul.
Iar de atunci încolo singurul lucru care m-a motivat a fost să găsesc locul în care pot să învăț să fac așa ceva, să fac pregătire în domeniul ăsta și să lucrez, să vin și eu pe lume făcând acest lucru.
Mădălina: Acum e firesc să vină întrebarea: Ce sunt constelațiile?
Dragoș: Asta e o întrebare care întotdeauna are un răspuns foarte complex.
Unii când aud de constelații se gândesc la astrologie, alții se gândesc ca mine la călătorii în spațiu.
De fapt, constelațiile pun într-un plan elemente din sistemul nostru familial.
Și de aici vine termenul de constelație.
Este un spațiu în care te întâlnești cu mama, cu tata, cu bunicii cu frații, cu surorile, străbunicii și așa mai departe până la a șaptea, a noua generație.
Îi purtăm pe toți în interiorul nostru, iar atunci când suntem într-un loc de suferință, de explorare, de nevoie, cu ajutorul acestei metode putem scoate la lumină din inconștient toate adevărurile care sunt ascunse și care ne împiedică să funcționăm în armonie.
Practic, constelația este suma elementelor de care ai nevoie ca să poți să te reconectezi în mod sănătos la ceea ce ai nevoie în acel moment.
Mădălina: Înțeleg că există un fel de neînțelegere a termenilor și mai există cred eu și niște mituri legate de ce sunt constelațiile.
Îmi spui care sunt cele mai populare două mituri pe care le-ai auzit, sau despre care ai auzit că au întrebat participanții înainte să participe?
Dragoș: Nu știu mituri, dar unii oameni care m-au auzit vorbind despre asta, după ce le-am povestit despre ce e vorba, mi-au spus: Interesant, eu am crezut că e vorba de astrologie aici.
Așadar, nu știu dacă pot să le spun mituri. Dar am auzit:
dacă mă duc la constelații, mă fac bine
dacă mă duc la constelații, viața mea se schimbă
eu nu mai vin la constelații pentru că e prea mare suferința și am avut tone de suferință în viața mea și eu nu am nevoie de chestiile alea
Mădălina: Asta am auzit și eu: nu mă mai duc pentru că doare prea tare.
Dragoș: Da, pentru că suntem învățați să evităm.
Suntem educați de societate, de părinți, de-a lungul generațiilor să nu ne uităm la lucruri și să le evităm.
Ori nu putem să trăim o experiență, evitându-o. E nevoie să trecem prin ea. Sigur că ne doare și sigur că e dificil să stăm în acel loc.
Dar de fapt nu durerea ne sperie, ci este amintirea unei dureri pe care am trăit-o cândva și la care ne raportăm și pe care o aducem în prezent.
De fapt, ne ducem noi în trecut.
Sigur că e suferință. Dar ca să pot să nu mă mai întâlnesc cu suferința, e nevoie să trec prin ea pentru că în momentul în care fac asta, o simt, o trăiesc, corpul meu înțelege că am nevoie să mă reîntâlnesc cu ea și să o privesc diferit.
Odată consumată și ajungând în partea cealaltă, e trăită.
E nevoie să treci prin ea ca să poți să o transcenzi.
Mădălina: Aș vrea să descrii în continuare cum se derulează un workshop sau o părticică din workshop.
Referitor la ce spuneai mai sus legat de o să doară, când n-ai trecut prin asta, te întreb: de ce aș face asta, de ce m-aș duce într-un loc unde să doară?
Cum arată experiența respectivă din momentul în care intri în sală și spui aici se va derula acest proces?
Dragoș: Cred că de regulă, ajungem în locurile în care ajungem pentru că e nevoie să fim acolo în acel moment.
Toți cei care sunt acolo într-un fel sau altul, sunt conectați. Poveștile noastre sunt legate, suntem legați prin fire invizibile.
Și atunci rolul meu ca facilitator este să pot să creez sau să deschid acel spațiu în care toți cei care vin acolo sunt bineveniți cu tot ceea ce sunt ei.
Cum aleg cu cine să lucrez?
Nu fac liste dinainte, eu de regulă lucrez cu cei pe care îi văd.
Mereu, din toți cei care ridică mâna, există o persoană pe care o văd și o invit pe scaun lângă mine.
Îmi spune teama, o explorăm, facem un mini-interviu să vedem dacă există evenimente deosebite în familie la care ne putem uita sau la care ne putem raporta.
Ceea ce face facilitator este să folosească un set de întrebări ca să descopere dacă tema despre care vorbește clientul e un tipar care se repetă viața lui, dacă se mai repetă în viața cuiva din familie, dacă are legătură cu părinții, cu persoane dinaintea părinților.
Și caut să deschid un spațiu în care să putem identifica încotro să ne uităm, să vedem unde s-a produs un fenomen care a generat un tipar, care se manifestă în viața clientului.
E o călătorie pas cu pas.
Discuția pe care o am cu clientul se petrece pe foarte multe niveluri.
Primul, este nivelul poveștii cu care vine clientul.
Pentru mine e important să văd care este energia pusă în spatele cuvintelor și ce se întâmplă cu persoana când rostește un anumit cuvânt, cu emoțiile și cu corpul ei.
Apoi, invit clientul să-și aleagă din cei care sunt în grup o persoană, sau mai multe care se reprezinte elemente din sistemul familial: mama, tata, bunica, sora sau ce e nevoie în acel moment, sau/și concepte de viață: iubire, moarte, furie, frică, iubire moarte.
Astfel, lucrează clientul, dar lucrează și cel care este chemat în a reprezenta pe cineva din familia clientului, deoarece cu ajutorul lui se exprimă energia persoanei care e nevoie să fie reprezentată.
Apoi, pas cu pas mă uit și văd dacă pot face ceva.
Folosesc așa numitele intervenții terapeutice.
Astfel, îi ofer clientului sau unuia dintre reprezentanți o frază vindecătoare (frazele vindecătoare sunt niște adevăruri profunde existente în sistem care nu au putut fi exprimate până în acel moment).
O altă intervenție terapeutică este fie să schimb poziția unui reprezentant, sau să mai aduc/să scot un reprezentant.
Și prin toate aceste mici intervenții se creează o conexiune între client, între trăirea clientului și ceea ce se desfășoară în constelație în fața lui.
Cu ajutorul celor de mai sus
Însă, legat de mituri, constelațiile nu sunt ca un film cu final fericit. Merg acolo cât poate să meargă clientul.
Ceea ce fac într-un workshop de Constelații, reprezintă doar 5% sau 10% din ceea ce înseamnă procesul care urmează să se desfășoare și care să se manifeste în beneficiu clientului după ce pleacă de acolo.
Iar lucrurile astea pot dura săptămâni, luni pentru unii chiar ani.
Și straniu sau nu, după ce pleci de la un astfel de atelier, începi să vezi lucrurile diferit în jurul tău.
Mădălina: Ele există de mulți ani și pentru aceia care le practică în rol de facilitator nu erau ceva nou și inovator.
Dar magia s-a întâmplat odată cu apariția serialului Un Alt Sine pe Netflix, care este o colecție de câteva episoade în care personajele trec exact printr-un proces ghidat de un facilitator de constelații.
Cum s-a simțit pentru tine apariția acelui serial și reacțiile pe care le-a generat el în rândul facilitatorilor, dar mai ales în rândul publicului larg?
Dragoș: Cred că serialul ăsta turcesc a reușit să facă ceea ce noi facilitatorii ne străduim de foarte mulți ani să facem și anume să punem în imagine ce se întâmplă într-un workshop.
Avem mai multe planuri în film.
E spaţiul artistic care e o direcţie, e spaţiul terapeutic care e prezentat acolo şi atins în anumite niveluri.
De fapt, nimeni nu vorbeşte despre constelaţii în film, ci doar cei care ştiu despre ce e vorba. E plin de simboluri.
Filmul se numește Măslinul în titlul său original și dacă îți aduci aminte, există într-un episod, un moment în care Zaman, care cred că înseamnă timp o invită pe una dintre domnișoare să-l ajute să vindece un măslin.
Și spunea că măslinul se poate vindeca, sau boala de care suferea măslinul, doar dacă îi tratează rădăcinile.
Aceasta e o metaforă. Ca să putem să ne ducem viața înainte mai departe în mod sănătos, e nevoie să lucrăm la rădăcinile noastre, să așezăm lucrurile la fundament.
Filmul a redat bine ce se întâmplă într-un workshop, și anume accesarea acelui spațiu subtil în care lucrurile se petrec și la care suntem conectați cu toții, felul în care suntem identificați cu persoane care au trăit cu mult timp înaintea noastră și noi le manifestăm tocmai pentru ca acelor persoane să li se redea un loc în cadrul sistemului, suferința lor să fie onorată.
Mădălina: Ca să aducem în plan și mai real experiența unei constelații, m-aș bucura dacă ai putea să povestești un exemplu legat de intenția pe care a pus-o cineva când a trecut prin acest proces.
Și ce i-a adus călătoria?
Dragoș: În general, nu prea îmi aduc aminte constelațiile, dar sunt unele pe care totuși le rețin pentru că ele au avut un impact puternic asupra mea.
Una dintre ele este legată de o doamnă care a venit la workshop pentru că avea o problemă de piele, niște pete pe mâini mai exact, era ușor supraponderală și voia să lucreze în direcția asta.
De fapt, am ajuns să lucrăm într-un cu totul alt spațiu, și anume am ajuns la momentul în care doamna respectivă fusese abuzată sexual în mod repetat de tatăl ei în copilărie.
Așadar, venim cu suprafața lucrurilor, cu simptomul, dar dacă ne uităm la simptom nu ajungem la vindecare.
De aceea, aici apare rolul facilitatorului să vadă de fapt unde este nevoia cea mai profundă la nivelul sufletului.
La puțin timp după ce am lucrat Constelația, doamna m-a sunat și mi-a trimis fotografii, petele de pe mâinii dispăruseră, asta în decurs de două săptămâni, iar la un an de zile nu mai era supraponderală și avea o siluetă de invidiat.
Viața ei se reașeza într-un cu totul alt context.
Iar în Constelația respectivă, ceea ce a făcut mișcarea sufletului care s-a produs acolo a fost reconectarea ei ca adult cu acea parte din ea care fusese abuzată și rănită, cu acel copil care fusese abuzat la un moment dat în mod repetat de tată și a fost o reîntâlnire absolut cutremurător de dureroasă și de emoționantă.
Constelația n-a durat mult, dar acel moment de întâlnire a fost uriaș parcă a durat ore întregi acea clipă.
Mădălina: Aș vrea să încheiem transmițând celor care citesc acest articol un mesaj legat de noul an care urmează.
Cum anume constelația și principiile ei ar putea să sprijine în 2025 pe cel care caută să trăiască mai frumos, liniștit, calm, bucuros, agitat, în funcție de ce-și dorește fiecare?
Dragoș: Cred că e important ca să poți să deschizi un nou capitol în viața ta, e important să le închizi pe cele care au nevoie să fie închise.
Sunt multe lucruri în viața noastră care nu ne mai folosesc, dar ne ținem agățați de ele cu o speranță absurdă că ele ne mai pot da ceva.
Și dacă poți să lași în urmă lucrurile de care nu ai nevoie cu adevărat, lucrurile care nu se manifestă în viața ta, atunci ți se vor deschide oportunități și uși către ceea ce ai nevoie.
Închei prin a te întreba, ce părere ți-ai făcut despre Constelațiile Familiale?
Crezi că ar putea fi o cale potrivită pentru tine pentru a rezolva o situație cu care te confrunți acum?
Gândește-te un moment la cum informațiile pe care le-ai aflat îți pot deschide calea spre a face o schimbare în viața ta.
În final, îți doresc să ți se împlinească dorințele și să-ți amintești constant că viața ta e despre tine, bucuria ta e despre tine, iar binele tău emoțional e în mâinile tale.
Acest articol este inspirat din episodul 90 din podcastul Thinking Made Visible, pe care-l poți asculta în Youtube, Spotify sau Apple Podcast.
Descoperă, prin intermediul podcastului, gândirea făcută vizibilă a mai multor specialiști, antreprenori, creatori!
Te așteaptă peste 100 de episoade, care mai de care mai reușit.
Fie că a fost prima dată când ai citit despre constelații, fie că deja le cunoșteai, poate chiar ai încercat procesul, am o rugăminte la tine:
M-aș bucura foarte tare, dacă poți și vrei, să trimiți acest articol cuiva despre care știi că este în căutare de soluții pentru dorințe, probleme, blocaje, căutări emoționale.
Aș vrea să-l ducem la mai mulți oameni cu senzația, dorința și intenția de a planta sămânța că se poate, că există soluții și că, oricât de greu îți este acum, emoțional, există oameni care te pot ajuta să-ți fie mai bine.
Mai citește și despre: